اهمیت استراتژیک و راهبردی بندر چابهار بر هیچ یک از ذینفعان این منطقه پوشیده نیست. چه هند که سرمایهگذاری بسیاری برای توسعه این بندر انجام میدهد و چه افغانستان که بهترین منطقه برای انجام مبادلات اقتصادی آن با سایر کشورها و با هزینه کمتر است و چه این که آمریکا با توجه به اهداف و منافعی که با هند دارد حتما از در اختیار گذاشتن امتیازاتی سود میبرد از این جهت است که میبینیم پس از اعمال دور دوم تحریمها، آمریکا بندر چابهار را از تحریمها معاف کرد.
پس از خروج آمریکا از برجام و اعلام اینکه تحریمهای شدیدتری را برای تهران و کشورهایی که بخواهند با ایران همکاری اقتصادی داشته باشند، اعمال میکند، این مساله مطرح شد که توسعه بندر چابهار در پی توافقی که بین ایران، هند و افغانستان انجام شده با مخاطراتی مواجه خواهد شد زیرا بخش زیادی از تعاملات اقتصادی از طریق ارز و مبادلات مالی انجام می شود که طبیعتا تحریمها این حوزه را مورد تهدید جدی خود قرار میدهد.
باید در نظر داشت بندر چابهار از دیرباز برای هندیها منطقهای مهم و استراتژیک جهت انجام مبادلات اقتصادی و دسترسی به آبهای آزاد بوده است. همچنین پس از این که توافق بین سه کشور ایران، هند و افغانستان انجام شد، دولت افغانستان از این اقدام ابراز رضایت کرد. زیرا این منطقه میتواند موجبات توسعه اقتصادی برای افغانستان را فراهم کند و در کنار استفاده از بندر کراچی موقعیت ویژهای را به لحاظ دسترسی به سایر کشورها برای افغانستان به ارمغان میآورد.
گزارش از ایسنا
دیدگاه خود را بنویسید